• Návšteva divadelného predstavenia „1984“
          • Návšteva divadelného predstavenia „1984“

          • Dňa 11.3.2024, v bratislavskom DK Ružinov, ponúkol súbor TNT Theatre Britain  študentom bilingválnych tried 1.B, 2.B a 3.B možnosť nahliadnuť aspoň na dve hodiny do „orwellovského sveta“. Divadelná adaptácia významného románu „1984“ od Georgea Orwella v podaní piatich vynikajúcich hercov z Anglicka, Írska a Belgicka nám priblížila realitu fiktívneho hrdinu Winstona Smitha.

            Winston síce nenávidí „Stranu“, „Veľkého brata“ a oficiálnu ideológiu „Ingsoc“, ale ako úradník na „Ministerstve Pravdy“ každý deň prepisuje novinové články, historické knihy, encyklopédie a ďalšie dokumenty podľa príkazov svojich nadriadených a tak je aj on súčasťou nikdy nekončiacej manipulácie a propagandy diktatúry, v ktorej sa nedá spoľahnúť ani na pravdivosť dátumu vlastného narodenia a tak sa aj on aktívne podieľa na tvorbe techník „newspeak“ a „doublethink“.

            Ako diváci sme sa postupne stali svedkami absolútneho policajného dozoru všetkých obyvateľov, povinného televízneho programu „Dve minúty nenávisti“ na posilnenie kolektívnej nenávisti voči Stranou vybraným osobám, mučenia osôb, obvinených z „myšlienkového zločinu“, „evaporácie“ nepohodlných osôb a ďalších do najmenších detailov premyslených techník, ktorých cieľom je, aby radový občan Oceánie miloval Stranu, nenávidel jej nepriateľov a najmä, aby o ničom nedokázal samostatne premýšľať.

            Odchádzajúc z divadla sme si pravdepodobne mnohí kládli spoločnú otázku: Ako je možné, že aj po 75 rokoch od vzniku svojho najslávnejšieho románu nám George Orwell opätovne pripomína, že ústredné heslá jeho dystopickej spoločnosti: „Vojna je mier“, „Sloboda je otroctvo“ a „Nevedomosť je sila“ sa nám stále javia ako aktuálne varovanie?

          • Deň zábavy alebo  čo viem o „ ENERGII“

          • Dňa 12.3.2024 sa na našom gymnáziu v rámci Dňa zábavy konal program Zelenej školy, určený pre žiakov prímy, sekundy, tercie, kvarty, kvinty a I.B.  Členovia kolégia Zelenej školy si pripravili rôzne stanovištia, na ktorých študenti plnili zaujímavé úlohy a získavali  body. Téma tohtoročného dňa bola ENERGIA. Študenti napríklad na stanovištiach prechádzali históriou energetických objavov, písali svoje typy, ako šetriť energiou, vyrábali plagáty o rôznych  zdrojoch energie, lúštili krížovku a energokvíz. Zaujímavé bolo stanovište s názvom „ Hádaj, čo som a na  čo slúžim“, kde študenti podľa obrázka hádali  predmety, ktoré v minulosti   fungovali bez elektrickej   energie a dnes ich nahradili modernejšie prístroje. Taktiež sa spoločne zabavili pri spoločenskej hre „ Spoznaj Zelenú školu". Najviac sa darilo študentom z triedy kvarta, ktorí iba o 0,5 bodu  zvíťazili nad triedou I.B.

             

        • Čistá voda – zem pre všetkých
          • Čistá voda – zem pre všetkých

          •      Jedno z ázijských prísloví hovorí, že „Kto je ovocie, má pritom myslieť na tých, čo vypestovali ovocné stromy. Kto pije vodu, má myslieť na prameň“.

                 Zo školských učebníc vieme, že voda je najrozšírenejšou látkou na Zemi, podstatnou zložkou biosféry a popri pôde má prvoradý význam pre zabezpečenie výživy ľudstva.  Aj naši predkovia vedeli, aká je voda nenahraditeľná surovina a tak sa k nej aj správali. Prírodné pramene a voda zo studničiek na kraji lesov a lúk bola zdrojom osvieženia a zásobárňou pitnej vody. V jarných mesiacoch sa preto pravidelne čistili studničky a zmyslom tohto čistenia bolo prinavrátiť do nich vodu.

            Priamo pod kopcom Soroš s významnou lokalitou Sedliská vyviera prírodný prameň, ktorý ako zdroj úžitkovej vody vytvára mokré prostredie pre život niekoľkých druhov miestnej  fauny a flóry. Okolie prameňa a samotná studnička je  miestom nekontrolovateľného vývozu odpadu. Preto sa aj  tento rok  študenti z Gymnázia Ivana Kupca  opäť vybrali pomôcť prírode a vyčistiť túto lokalitu od  odpadu. Čistenia sa zúčastnilo asi 30 študentov z tried III.A a septima a dve vyučujúce. Vyčistená bola samotná studnička, priľahlý lesík smerom na Pastuchov, krajnica asfaltovej cesty a poľná cesta smerom na strelnicu vrátane priľahlého krovia.

            Teší nás, že našim študentom záleží na čistote životného prostredia a každoročne sa do tejto akcie zapoja.

        • Praktické cvičenia z biológie
          • Praktické cvičenia z biológie

          • Študenti 3. ročníka v rámci predmetu Seminár z biológie navštívili v pondelok 11.marca 2024 Katedru Biológie Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Na úvod nás privítala dekanka fakulty doc. Ing. Viera Peterková, PhD., ktorá nás oboznámila s možnosťami štúdia na fakulte. Potom sme sa presunuli do laboratórií a vďaka spolupráci s pánom docentom Kováčikom zrealizovali 2 praktické úlohy zamearné na chromatografické delenie rastlinných farbív a mikroskopické pozorovanie priečneho rezu koreňmi epifytických rastlín.

            Študenti sa vďaka tomuto zaujímavému dopoludniu mohli oboznámiť s novými metódami pozorovaní a takisto i s vysokoškolskou pôdou, na ktorej panovala kľudná atmosféra.

            Usmievavé tváre našich študentov značili pozitívnu odozvu.

            Ďakujeme veľmi pekne pánom doc. RNDr. Jozefovi Kováčikovi, PhD. a Mgr. Marekovi Vydrovi za spestrenie hodiny seminára a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

        • Beseda so spisovateľom P. Balkom
          • Beseda so spisovateľom P. Balkom

          • V stredu 21. februára 2024 sme na našej škole privítali spisovateľa, scenáristu a dramaturga Petra Balka a taktiež vydavateľa Kolomana Kertésza Bagalu. Ten nám priblížil proces vydávania kníh a povzbudil začínajúcich autorov k tomu, aby určite neotáľali a ponúkli svoje výtvory vydavateľstvám. 

            Pán Balko nás nechal nahliadnuť do svojho života a prezradil nám, čo ho inšpirovalo k začiatkom písania prózy. Okrem toho nám prečítal úryvky zo svojich kníh a jeho dielo Ostrov daroval školskej knižnici.

            Dúfame, že  študentov táto beseda inšpirovala. Mnohých písanie baví, preto im prajeme množstvo tvorivých nápadov pri písaní svojich poviedok či básní.


            Mgr. D. Filipková, Mgr. E. Černá a Mgr. A. Kúdelová

          • Národné finále First Lego League

          • Dňa 9.3.2024 sa robotický tím Golguz zúčastnil Národného finále FLL sezóna MasterPiece, v ktorom zabojoval v tvrdej konkurencii 14 najlepších tímov Slovenska. FIRST® LEGO® League Challenge je medzinárodnou technologickou súťažou pre študentov vo veku od 9 do 16 rokov. Tím získal ocenenie Rising All Star za pozoruhodné výsledky. Zloženie tímu:

            Lujza Mršticová, Alica Kubránska, Filip Gese, Eliška Danišková, Šimon Görög, Maximilián Levčík, Martin Lábady,  Jakub Dvoran, Tomáš Hercek a tréner Miroslava Vavrová.

             

        • Stredoškolská odborná činnosť
          • Stredoškolská odborná činnosť

          • Dňa 20.2.2024 sa konalo školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti, na ktorom sa zúčastnili vybraní študenti z tretích ročníkov.


            Súťažiacim ďakujeme za účasť a prezentáciu svojich prác. Do krajského kola postupujú títo študenti:
            Timotej Krajčovič
            Richard Gergič
            Valéria Brunčáková
            Samuel Marko
            Matej Moravčík
            Stela Pažítková
            Hana Vyskočová, Mia Sarah Mužíková
            Katarína Minarovská
            Markus Šuliman
            Barbora Morháčová

            Gratulujeme a prajeme veľa šťastia v krajskom kole.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 14. 2. 2024 sa v Trnave uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Naše gymnázium a okres Hlohovec reprezentovali žiaci Filip Moskal (5. B) v kategórii 2C1 a Timotej Krajčovič (SPT) v kategórii 2B. Obaja študenti súťažili vo veľmi silnej konkurencii a ukázali, že ich vedomosti z anglického jazyka sú na vysokej úrovni.

            Obom blahoželáme a prajeme ešte veľa podobných úspechov.

            Mgr. Zuzana Toblová

          • OKRESNÉ KOLO MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY Z9

          • Dňa 24. januára 2024 sa konalo okresné kolo Matematickej olympiády. Našu školu reprezentovali 4 študenti. Srdečne blahoželáme Edovi Kuropkovi z 1.B, ktorý sa umiestnil na 2. mieste a Danielovi Minarovskému z kvarty, ktorý sa umiestnil na 3. mieste.

            Obidvaja študenti postupujú do krajského kola, tak nech sa im darí!

             

            Mgr. Milada Jirkalová

        • OLYMPIÁDA ĽUDSKÝCH PRÁV
          • OLYMPIÁDA ĽUDSKÝCH PRÁV

          • Dňa 08.02.2024 sa v priestoroch CVČ Ahoj v Piešťanoch uskutočnilo Krajské kolo Olympiády ľudských práv. Naše gymnázium reprezentoval študent Timotej Krajčovič (septima), ktorý svoje vedomosti a schopnosti preukázal v písomnej i ústnej časti súťaže. Vo výslednom hodnotení obsadil krásne 2. miesto a bude našu školu reprezentovať aj na celoslovenskom kole.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za krásnu reprezentáciu nášho gymnázia.

             

        • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA KAT.A
          • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA KAT.A

          • Dňa 24.1.-25.1.2024 sa v Trnave konalo Krajské kolo chemickej olympiády kat.A. Tejto časovo aj odborne najnáročnejšej kategórie sa zúčastnili 4 študenti:

            Katarína Minarovská septima ,Veronika Tomková 3.A, Leo Kurinec oktáva , Filip Moskal 5.B

            Po dvojdňovej práci sme dosiahli pekné umiestnenie.

            Katarína Minarovská obsadila 6.miesto.

            Veronika Tomková  obsadila 7.miesto.

            Všetkým zúčastneným blahoželáme!

             

            Študentov pripravovala Mgr.Ľ.Krajčová.

        • Dejepisná olympiáda
          • Dejepisná olympiáda

          • Dňa 05.2.2024 sa v CVČ Dúha uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády.

            V kategórii F sa na 2.mieste umiestnila Mária Štetinová z prímy, na 6.mieste Lujza Mršticová z prímy.

            Kategóriu E zastupoval Jakub Breza zo sekundy, ktorý skončil ako úspešný riešiteľ na 5.mieste;

             V kategórii D obsadila 1. miesto Helenka Hanáková3.miesto Hanka Tumová z tercie;

            Úspech mali aj reprezentanti kategórie C, kde sa Daniel Minarovský umiestnil na 2.miesteOliver Páral na 3.mieste ( kvarta )

            Helenka Hanáková a Daniel Minarovský postupujú do krajského kola.

            Všetkým súťažiacim blahoželáme !

             

            Žiakov pripravovali Mgr. B.Toholová a Mgr.Andrea Miková

             

        • FIRST® LEGO® League Challenge
          • FIRST® LEGO® League Challenge

          • FIRST® LEGO® League Challenge je medzinárodnou technologickou súťažou pre študentov vo veku od 9 do 16 rokov. FLL ich vyzýva, aby mysleli ako vedci a technici. Počas každej sezóny tímy pracujú na inovačnom projekte, v ktorom je potrebné preskúmať a vyriešiť problém z praxe. Okrem toho sa študenti učia konštruovať a programovať vlastného robota, s ktorým potom vykonávajú rôzne misie v súťaži robotov Robot Game.

            Prvýkrát v histórii našej školy sme sa zúčastnili tejto prestížnej súťaže, kde už len účasť je úspech. Vytvorili sme tím v zložení: Šimon Görög, Martin Lábady, Maximilián Levčík, Jakub Dvoran, Tomáš Hercek, Lujza Mršticová, Alica Kubranská, Filip Gese, Eliška Danišková. Pol roka sme tvrdo pracovali na vývoji súťažného robota, programovaní misií a Inovačnom projekte. Zapísali sme sa na celoslovenský regionálny turnaj v Trnave, ktorý sa konal v sobotu 10.2.2024 od rána do večera. Atmosféra bola úžasná, napätie neskutočné a na záver nás nováčikov čakal šok. Odniesli sme si tieto 3 ceny:

            - najúspešnejší tréner Miroslava Vavrová

            - najlepší Robot Game 

            - 2. najlepší tím a postup do Národné finále Slovenskej republiky (10. marca)

            Veríme, že sme založili FLL tradíciu na našej škole a postupne, ako budú od nás odchádzať najstarší programátori, budeme ich dopĺňať z mladších študentov.

          • MENTAL HEALTH DAY

          • Dňa 31.01.2024 sme si pre našich žiakov pripravili špeciálny deň – v škole, ale bez školských povinností. GIK MHDník (Mental Health Day), ako sme ho nazvali, sa mal postarať predovšetkým o mentálne zdravie našich žiakov tým, že sme im umožnili stráviť ho podľa ich záujmov. Mali možnosť vybrať si a zúčastniť sa 2 z viacerých záujmových aktivít, ktoré im boli srdcu blízke.

            K dispozícii mali športové aktivity ako basketbal s p.p. Janišom, volejbal s p.p. Polakovičom, či dychové cvičenia s p.p. Nevydalovovu. Zábavné zážitkové hodiny pre nadšencov biológie a chémie pripravila p.p. Krupová, pre nadšencov angličtiny p.p. Toblová  s  americkou lektorkou Madison. Pre hĺbavé duše a tých, čo mali odvahu spoznať seba a ísť do boja so stresom si pripravila zážitkový workshop p. psychologička Žažová. Umelecky ladené duše mohli uzdu fantázie povoliť pri práci s modelárskou hlinou s p.p. Andreánskou, v spolupráci s p. Vivodíkovou v centre Krtko.  "Možno budúci" právnici si mali možnosť vyskúšať fingovanú súdnu sieň s dobrou zápletkou s p.p. Mikovou a p.p. Konczovou. Hlávky si v Kahoot svete ponamáhali žiaci pri tvorbe kvízov spolu s p.p. Kúdelovou. Náruživí čitatelia si chillovali pri čítaní ich obľúbených kníh v príjemnom prostredí, s dobrou hudbou a usmiatymi profesorkami. Nechýbali ani chvíle strávené pri dobrom rozhovore, či hraní rôznych spoločenských hier v super atmosfére. Naši najmenší v rámci Finančnej gramotnosti pripravili chutné muffiny a maturantom poskytli lektori z Finančnej akadémie cenné informácie o sporení v 2.pilieri.

            Za pedag. zbor môžeme zhodnotiť, že sme si aktivity aj my parádne užili a z radov žiakov aspoň jedna recenzia za všetky:

             

            „veľmi sa mi páčilo, naozaj parádny deň, mohlo by byť takých kľudne viac (napr. raz za 3 mes.), človek si oddýchol a takto by sme si mohli vyskúšať viaceré aktivity,  zakaždým by sme dostali niečo nové – zaujali ma viac než 2 aktivity.“

            Za organizáciu zodpovedná: Zuzana Žažová

            Viac vo fotogalérii

        • MODELOVÉ ZASADNUTIE OSN
          • MODELOVÉ ZASADNUTIE OSN

          • Viac ako 100 študentov z celého Slovenska si v dňoch 26.1.- 28.1.2024

            v Banskej Štiavnici mohlo vyskúšať, ako vyzerá zasadnutie Organizácie Spojených národov (OSN). Študenti Gymnázia Andreja Kmeťa pre nich pripravili trojdňovú konferenciu, počas ktorej budú hovoriť o viacerých geopolitických témach.

            Tohto zaujímavého podujatia sa zúčastil aj Timotej Krajčovič, študent triedy Septima.

            "Bol som súčasťou komisie, ktorej cieľom bolo diplomaticky vyriešiť inváziu Cypru Tureckom v roku 1974. Zastupoval som Československo. Akcia posilnila moje schopnosti diplomaticky komunikovať v angličtine, viesť monológy pred obecenstvom a riešiť problémy hľadaním kompromisu," zhodnotil svoju misiu Timotej.

        • PRÍPRAVNÉ KURZY DO PRÍMY
          • PRÍPRAVNÉ KURZY DO PRÍMY

          • Gymnázium Ivana Kupca ponúka záujemcom o štúdium PRÍPRAVNÉ KURZY z predmetov, z ktorých sa vykonávajú prijímacie skúšky (matematika, slovenský jazyk a literatúra).

            Kurzy sú určené pre žiakov 5. ročníka ZŠ, ktorí majú záujem o osemročné gymnázium.

            Kurzy budú zdarma.

            Prípravný kurz sa uskutoční v mesiacoch marec - apríl. Nižšie uvedené termíny sa môžu upraviť podľa počtu prihlásených.

            Viac informácií TU

        • OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU
          • OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU

          • Dňa 17.1.2024 sa konalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku.

            Našu školu reprezentovali 3 študenti.

            Katka Sučanská /S/ a Kristínka Rexová /KVA/ sa umiestnili na krásnom 2. mieste.

            Timotej Krajčovič  získal vo svojej kategórii dostatočný počet bodov na to, aby nás mohol reprezentovať na krajskom kole.

            Všetkým blahoželáme a Timotejovi držíme palce v ďalšom kole olympiády.

             

    • Kontakty

      • Gymnázium Ivana Kupca
      • sekretariát: 033/7320946, riaditeľka školy: 033/7320947, 0948 895 563, ekonomické oddelenie: 033/ 7320 810
      • Komenského 13 920 01 Hlohovec Slovakia
      • 000160164
      • 2021279282
      • Odhlasovanie z obedov je možné len elektronicky cez internet. vedúca jedálne: p. Kamendyová tel. č. 033/73 20 620
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje